Subsidie Instandhouding Monumenten

Als u een monument in eigendom heeft, gelden er allerlei regels en sommige dingen zijn wat lastiger dan normaal. U mag niet zomaar verbouwen en hebt een plicht om het monument in stand te houden. Maar daar staat ook iets tegenover: het is in veel gevallen mogelijk een subsidie aan te vragen voor sober en doelmatig onderhoud. Maar ja, wat is dat ‘sober en doelmatig’ onderhoud precies, en wanneer is er geen sprake meer van onderhoud maar van restauratie?  En aan zo’n oud pand is er altijd wel werk te doen en komt u elke keer weer een nieuw klusje tegen. Hoe kun je dat onderhoud nou vooraf plannen? Gewoon aanpakken, toch? 

 

Een frisse blik ziet meer

Het is verstandig met een frisse blik naar uw monument te (laten) kijken. Maar dan écht goed. Hoe staat het schilderwerk erbij? Zijn er bakstenen aan het schilferen, voegen aan het verzanden of zijn zelfs scheuren in het metselwerk zichtbaar? Kent u de oorzaak daarvan? En hoe oud zijn de dakgoten al? Voeren ze nog goed af? En hoe zal dat er over vijf jaar uitzien? Al die dingen die nu kleine klusjes lijken, zijn bij elkaar nog best een hoop werk.  

Al die zaken zijn waarschijnlijk de klussen die de komende jaren aangepakt moeten worden. En waar dus subsidie over kan worden aangevraagd. Het is dus belangrijk een expert mee te laten kijken. 

 

Een onderhoudsplan maken is werk voor specialisten 

Hoe mooi is had als deze werkzaamheden voor u worden verzorgd door een expert op het gebied van onderhoud aan monumenten. U de lusten en wij de lasten. Wij houden ook van aanpakken, maar als het op monumenten aankomt is het goed om vóóraf te bedenken wat je gaat doen. Een monument vraagt planmatig onderhoud. In het ideale geval weet u al van tevoren welke klussen eraan zitten te komen.   

De kleine klusjes pakt u weliswaar zelf aan, maar het is belangrijk te weten welke prioriteit hebben. Voor de grotere werkzaamheden heeft u een idee wat het zal kosten, en weet u dus dat u over een aantal jaren daarvoor het geld beschikbaar moet hebben. En dat u op tijd de aannemer inschakelt. Met een zes-jaren onderhoudsplan voor uw monument, weet u precies welke werkzaamheden u wanneer aan uw monument aanpakt. Het Rijk beloont eigenaren die zo slim met hun monument omgaan met een subsidie die kan oplopen tot 60% van de subsidiabele kosten. Dubbel slim dus!

 

Subsidieaanvraag: in één keer goed 

Maar een subsidie aanvragen is zo makkelijk nog niet. Op het internet is veel informatie vindbaar, maar vaak verouderd of zo technisch omschreven dat u er niet wijs uit wordt.  

En dan nog: er komt nogal wat bij kijken. Een goed onderhoudsplan schrijven is specialistenwerk. Maar niet alle werkzaamheden zijn subsidiabel, en een subsidieaanvraag moet aan een heleboel voorwaarden voldoen. Dat vraagt specifieke kennis van monumenten. En wat te denken van de deadlines en al die verplichte bijlagen bij zo’n aanvraag? Een subsidieaanvraag moet in één keer goed gaan. Als hij wordt afgewezen loopt u een hoop geld mis. 

 

Nieuwsgierig geworden hoe we u kunnen helpen bij een zes-jaren onderhoudsplan en subsidie aanvraag?
Bel met onze experts op 043-32 33 511.

Schikt het nu even niet? Laat uw gegevens achter en wij bellen wanneer het u schikt: