Subsidie voor onderhoud? Doe de subsidiecheck

Groen erfgoed

Wat verstaan we onder groen erfgoed? Dat is… uw historische tuin, park of landgoed, maar ook die eeuwenoude boom op het dorpsplein of die berceau in het bos. En net als monumentale panden zijn ze ooit met aandacht ontworpen, om de beschouwer een gevoel van welbevinden te geven en een paradijs op aarde te scheppen.

U bezit een mooi monumentaal pand omgeven door een tuin, park of landgoed. Ooit, in een tijd die achter ons ligt, was er genoeg personeel en financiën om deze buitenpracht aan te leggen en te onderhouden. Inmiddels zijn de tijden anders en is de directe omgeving van uw huis niet meer wat u zou wensen om op uit te kijken.

Het kan zijn dat veel van uw beeldbepalende bomen verouderd of bezweken zijn; perken, borders en lusten voor het oog verdwenen zijn; paden opgeheven en gazons verworden tot bos of weide. En dan zijn de eisen van deze tijd ook anders dan vroeger. U wilt graag parkeerruimte inpassen in een historische aanleg of privédelen afscheiden bij multifunctioneel gebruik. Kortom: uw tuin of park mist haar glorie van weleer en is aan een reconstructie/ restauratie of vernieuwing toe.

 

Groen Erfgoed Kasteel Geldrop

 

Hulp bij verbetering van uw groen erfgoed

Onze specialist groen erfgoed, Monique Wolak, kan u hierbij helpen. Zij is tuin- en landschapsarchitect en -historicus en heeft nationaal en internationaal haar sporen meer dan verdiend in groen erfgoed land. Monique kan met gevoel voor uw wensen en de historie van de plek iedere historische tuin en park weer haar eigenheid en schoonheid teruggeven.

Dat doet zij door met u te praten, de geschiedenis en ontwikkeling van uw buitenruimte te onderzoeken en een plan te maken dat door de vergunningverlenende instanties goedgekeurd wordt. Want tegenwoordig moet veel van wat u zou willen veranderen aan uw bezit goedkeuring krijgen van de gemeente, diverse commissies en de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed. Het vertrouwen dat Monique geniet bij deze instanties kan de realisatie van uw plan vergemakkelijken.

 

Grote diversiteit aan plannen voor groen erfgoed

Onze Monique heeft voor zeer divers groen erfgoed onderzoek gedaan en plannen gemaakt. Een mooi voorbeeld is het historisch onderzoek naar de ontwikkeling van een rijks monumentaal park in Haastrecht bij Gouda en het maken van het restauratieplan hiervoor. Dit was eens een rijkelijk ingerichte particuliere tuin van een zeer gefortuneerde dame. Na haar dood is de tuin in de loop van de twintigste eeuw verkommerd geraakt. Op basis van haar onderzoek kon een restauratieplan gemaakt worden, dat dit jaar door de tuinbaas in samenspraak met Monique uitgevoerd wordt.

Het opstellen van een Landschapsontwikkelingsplan voor het zuidoostelijk deel van ons Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom is weer een heel ander voorbeeld. Om wat dichter bij huis en ons werk te blijven: Monique heeft voor Natuurmonumenten veel cultuurhistorische onderzoeken en waarde stellingen gemaakt ten behoeve van de functieveranderingen van hun bezittingen, waar historisch groen een groot onderdeel van uitmaakt.

Internationaal adviseert Monique onder andere de Engelse National Trust bij verbetering van hun historische tuinen en heeft zij onderzoek gedaan en de inhoud verzorgd voor een Brits tuinmuseum.

 

Groen Erfgoed projecten

 

Subsidie

Klement Rentmeesters kan u prima helpen uw groene paradijs te verwezenlijken. Wij maken voor u een investeringsplan en onderzoeken de subsidiemogelijkheden. Ook bereiden we de subsidieaanvragen voor en dienen deze namens u in. Dat kan gaan om een restauratieplan, maar ook het verzorgen van een subsidieaanvraag in het kader van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) is ons dagelijks werk. In de meer dan tien jaar dat Klement Rentmeesters inmiddels bestaat, hebben wij voor veel tuin- en parkeigenaren onderhoudssubsidies mogen verzorgen. In dat kader hebben wij ook in 2020 Monique ontmoet toen zij voor Kasteel Geldrop onderzoek deed naar de ontwikkeling van het kasteelpark. We zijn samen opgetrokken bij het maken van het restauratieplan.

 

Voorbeeldprojecten van groen erfgoed

 

Groen Erfgoed - Sissinghurst


Restauratieplan Sissinghurst, een National Trust tuin in Engeland

Het is heel bijzonder dat Monique als Nederlandse landschapsarchitect door de tuinbaas van Sissinghurst is gevraagd om twee maanden op dit prachtige landgoed te komen werken. En dat heeft geleid tot een al meer dan acht jaar durende nauwe samenwerking met Troy Scott Smith, de National Trust en andere tuinen in Engeland. Wat Monique precies gedaan heeft voor één van de beroemdste tuinen van de wereld in dit tuinenland bij uitstek, leest u hier.


Restauratieplan landschapstuin kasteel Geldrop

Kasteel Geldrop begint haar lange geschiedenis in de Middeleeuwen als een woontoren op het land behorend aan het Hertogdom Gelre, vandaar de naam van het dorp. In de eeuwen erna is het land rondom de toren tot park verworden. Liefde voor tuinen, planten en bomen heeft de eigenaar Hubertus Paulus Hoevenaar jr. in de tweede helft van de 19e eeuw aangespoord om zijn idyllische landschapstuin te realiseren. Het park is toe aan restauratie. Hoe dat verloopt Leest u hier.

 

Tuin historisch onderzoek buitenplaats Moubis in Steyl 

We kennen allemaal wel kloosters in onze buurt, vooral in Limburg en Brabant. Dat er zelfs een heel kloosterdorp bestaat weten misschien minder mensen. Maar hier, in Steyl bij Venlo, heeft de vroomheid van een rijke weduwe en de moeilijkheden die de kloosters in Duitsland ondervonden, ervoor gezorgd dat mevrouw Moubis in 1876 haar villa met tuin deelde met een Duitse zusterorde. De zusters bouwden een gigantisch gebouw dat ze tot en met nu de ‘kapel’ noemen. Zij zijn inmiddels vertrokken, het gebouw is in appartementen opgedeeld en de verwaarloosde villa wordt door een nieuwe eigenaar opgeknapt. Bij onderzoek of er tuinhistorische elementen aanwezig zijn, zijn we op iets heel bijzonders gestuit. Lees hier verder

 

Inrichtingsplan buitenplaats slot Haamstede

Op een idyllische plek in het Zeeuwse Schouwen-Duiveland ligt slot Haamstede. Eeuwenlang in bezit van de familie, nu van Natuurmonumenten met de afspraak dat de familie het slot en een deel van de grond er direct omheen privé mag gebruiken. De rest is openbaar. Door de ineen vlechting van privé en openbaar zijn er problemen ontstaan die wij hebben opgelost. Wat en hoe leest u hier.

 

Wilt u meer weten over uw eigen monumentale tuin, park of landgoed? Hieronder kunt u een telefonische afspraak aanvragen.


 

 

 

Groen Erfgoed Landgoed