Herbestemming Mouttoren Weert

Aan de Zuid-Willemsvaart in Weert staat een van de weinig overgebleven gebouwde relicten van de voormalige Werthabrouwerij. De mouttoren dateert uit 1941-1942 en is een beeldbepalend element aan de Industriekade. Op het terrein van de voormalige brouwerij, rondom de toren, wordt op dit moment een nieuwe woonomgeving ontwikkeld, Park ZuydWillemsvaert. Dit resulteert in een interessante vraag voor herbestemming. De gemeente Weert heeft ons gevraagd ons daarover te buigen.

De mouttoren in Weert is zeker niet de enige silotoren die zijn functie heeft verloren en waar wordt gezocht naar een nieuwe functie. Op verschillende plekken in ons land (en daarbuiten) zijn goede voorbeelden te vinden van mooie herbestemmingen van dit type gebouwen. Wat de opgave in Weert moeilijk maakte, is het beperkte bruikbare oppervlak. De toren bestaat namelijk grotendeels uit vier grote betonnen silo’s. Dat is ook te zien aan het grotendeels gesloten geveloppervlak dat zo kenmerkend is voor silotorens.

Uiteindelijk blijven er drie bruikbare verdiepingen over, elk van circa 50 vierkante meter. Bedenk daar eens een dubbel toilet (6 m2), een garderobe en bijvoorbeeld een klein keukenblokje in, en er blijft al niet zo veel over. Een interessante opgave dus!

Zo’n onderzoek voeren we voor een deel uit achter ons bureau; het uitzoeken van het bestemmingsplan, regionaal beleid, marktkansen en een historische verkenning. Maar het liefst doen we onderzoek op locatie. We speuren naar bouwsporen om het gebouw en de ontstaansgeschiedenis ervan in kaart te brengen en een waardering daaraan te geven. Wat is er bijzonder aan het gebouw, waar herken je dat aan en hoe behouden we dat? Maar vooral: waar liggen de mogelijkheden? In een nieuwbouwwijk en met een gevel die veelvuldig aangepast is, bleken er een hoop dingen mogelijk, dat biedt potentie.
We doen een bouwkundige opname om de restauratieopgave en -kosten in beeld te krijgen. Daarbij kijken we naar de huidige staat van het gebouw, en welke ingrepen er mogelijk zijn voor een nieuwe bestemming.

En dan kun je nog zulke mooie plannen hebben, uiteindelijk zal er een gepassioneerde ondernemer op moeten staan om de handen uit de mouwen te steken en daadwerkelijk die nieuwe functie in het bijzondere gebouw te laten landen. Om creatievelingen, lokale ondernemers en belanghebbenden bij elkaar te brengen organiseerden we een workshop. Uiteraard boven op de toren, met uitzicht over Weert vroegen we ons samen met de aanwezigen af hoe we de potentie van het gebouw het best kunnen benutten, welke succesfactoren er zijn, welke ondernemers daarbij het best passen en hoe we die het best kunnen bereiken. Een interessante discussie, met veel verschillende meningen over de waarde van het gebouw en de mogelijkheden. Slechts als we het hele plaatje van bureau- veld- en marktonderzoek compleet hebben, kunnen we een goed advies formuleren over een mogelijke herbestemming. Inmiddels ligt de toekomst van de mouttoren in de handen van de gemeenteraad van Weert, die deze maand zal besluiten over het behoud van de toren.