Dag van het kasteel 2017

Maandag 5 juni a.s. (2e Pinksterdag) is het traditioneel de Dag van het Kasteel. Dit jaar speelt vooral de omgeving een belangrijke rol.

Ook dit jaar openen weer meer dan honderd kastelen en buitenplaatsen hun poorten en tuindeuren. Het thema is dit jaar: ‘Rondom kastelen en buitenplaatsen'. Vaak ligt de focus op het gebouw zelf, het kasteel of het buitenhuis. Er is vaak echter zoveel bijzonders te ontdekken 'rondom': prachtige bouwhuizen, een put, opgravingen, tuinornamenten, de eenzame boom en veel meer. In 2017 staat alles 'rondom', wat vaak in de schaduw van het kasteel of buitenhuis staat, eens in de spotlight.

Kastelen, huizen en buitenplaatsen, paleizen, borgen en stinzen: ze zijn zoveel meer dan zomaar een onderkomen. Het zijn iconen in het landschap, maar ook vaak een vast gegeven in de levens van velen. Want de krantenjongen weet nog goed van de waakhond die er woonde, de bakker bracht er wekelijks de bestellingen langs en vorige week nog kraste een jong stel stiekem hun initialen in de grote eik die naast de oprit staat. 

De Nederlandse Kastelen Stichting wil graag met de Dag van het Kasteel laten zien dat het behoud van dit culturele erfgoed van belang is voor iedereen! Dit jaar viert zij het 10-jarig jubileum van dit landelijk evenement.

Zet dus tweede pinksterdag in de agenda en ga op pad, in de buurt of juist ver weg en Proef het Verleden. Het wordt hoe dan ook een heerlijke dag! Voor meer informatie voor de deelnemende kastelen en buitenplaatsen, kijk op: www.dagvanhetkasteel.nl