Nationale Monumentenorganisatie (NMo)

April 2014 werd vervolgens de Nationale Monumentenorganisatie opgericht door acht organisaties op het gebied van monumentenbehoud, zoals Hendrick de Keijser, Natuurmonumenten, Gelderse Kastelen, BOEi en Utrechts Stadsherstel. „De monumentenwereld was gefragmenteerd”, zegt onafhankelijk voorzitter Anton Valk. „We hopen beter kennis te delen en schaalvoordelen te halen, nieuwe toepassingen voor monumenten te ontwikkelen, en grotere publieke belangstelling voor monumenten te wekken.”

Grote inspiratiebronnen zijn de National Trust en English Heritage dat 400 monumenten beheert, zoals Stonehenge, delen van de Muur van Hadrianus en Dover Castle. „Daar zijn we vorig jaar op bezoek geweest”, vertelt Valk. „Wij kunnen van ze leren hoe zij aan publieksbinding doen en daardoor monumenten op de politieke kaart zetten.”

Door de toevallige samenloop met de regeringsplannen krijgt de NMo – zonder track record – deze monumenten met een ‘instandhoudingsvergoeding’ van 61 miljoen euro. Dat gaat in een vermogensfonds: van de jaarlijkse beleggingsrendementen moet de NMo beheer en onderhoud betalen.

Het gaat om kastelen als Assumburg in Heemskerken en ruïnes als Teylingen in Voorhout. Om gedenknaalden zoals die van koning Willem III in Apeldoorn en kerken als de Baafkerk in het Zeeuwse Aardenburg. En om het Gotisch Huis in Kampen, dat nu gestut wordt tegen instorten en hard toe is aan een renovatie.

Lees hier het volledige artikel van het nrc.

Bron: NRC