Romeinse brug moet Rijksmonument worden

Het gemeentebestuur onderschrijft de motivatie van de minister dat de brug een uniek stukje geschiedenis is. Op dit moment ligt de Maasovergang nog in de bodem van de rivier. "De brug vormt de oorsprong van de stad Maastricht en is verantwoordelijk voor haar naamgeving", motiveert het college het besluit. "Daarnaast is er verder in Nederland geen andere Romeinse brug uit de periode 1e / 4e eeuw AD bekend."

Als Rijksmonument is het mogelijk rijksgeld in te zetten voor het onderhoud. Eerdere pogingen om de resten te preserveren, strandden door een tekort aan financiële middelen.

Samenwerking
Omdat de resten in de bodem van de Maas liggen, is Rijkswaterstaat formeel eigenaar. De gemeente Maastricht heeft echter de verantwoordelijk voor het onderhoud van al het archeologisch erfgoed binnen de gemeentegrenzen, waardoor beide partijen zich zullen gaan inzetten voor het behoud van de brug, mochten de resten daadwerkelijk Rijksmonument worden.