Kasteel Geldrop

Bart Klomp Kasteel Geldrop 1Bart Klomp, directeur-beheer van Kasteel Geldrop

“De inkomstenderving schat ik op ca 40 % van de jaarlijkse omzet. Onderhoud aan het kasteel is naar voren gehaald en samen met Klement2 Rentmeesters werken we aan een herbestemmingsonderzoek voor de zolder van het kasteel. Daarbij denken we vooral aan functies die aanvullende inkomsten kunnen opleveren. Ik vond de suggestie van rentmeester Arthur Jansen om er een Bed en Breakfast te realiseren wel een goede. Nu kun je niet overnachten op het landgoed. De zolder van het kasteel leent zich daar prima voor”

Kasteel Geldrop herbestemming BenB 1 De B&B omgeving

Het tuin en park zijn ook een rijksmonument. Klement2 Rentmeesters diende voor 1 april een grote subsidieaanvraag in voor het jaarlijkse onderhoud van het park. De toezegging van 60% van de subsidiabele kosten wordt na de zomer verwacht. Dus dat gaat bijdragen aan de 50% subsidie afhankelijkheid die het exploitatie model van de Stichting kent.

Kasteel Geldrop SIM Groen 1

Kasteel Geldrop SIM Groen 2De prachtige tuin en park van Kasteel Geldrop 

De exploitatie van het kasteel is primair van en voor de inwoners van Geldrop. Door het park lopen verschillende fiets- en wandelroutes die momenteel extensief gebruikt worden. Het kasteel heeft ook een museale functie als aangekleed huis. Er wordt gewerkt met 7 medewerkers en een grote groep vrijwilligers. Die staan te popelen om weer aan het werk te kunnen. De exploitatie van de horeca is uitbesteed aan Veronique van Raamsdonk en Luuk Zonneveld. Zij doen dit nu al vijf jaar en hebben een prima exploitatie opgebouwd. De jaarlijkse huursom kent een minimum en een maximum bedrag en is dus omzetafhankelijk.

Horeca Kasteel Geldrop 1
Op dit moment is de horeca nog gesloten.

Bart: “Om de horeca-exploitanten door deze lastige periode heen te helpen hebben we de huur voorlopig even opgeschort. De horeca-exploitanten zijn zich aan het voorbereiden op de anderhalve-meter-economie. Het is de vraag of dat gaat werken in de horeca, dat zal uitgeprobeerd moeten worden. Voor vergaderingen zie ik minder problemen. We hebben voldoende ruimte om 1,50 m van elkaar af te zitten”.

Vergaderfaciliteiten Kasteel Geldrop

Vergaderruimte Kasteel GeldropVergaderfaciliteiten te over op Kasteel Geldrop

Sinds de heren van Geldrop het kasteel in de 14de eeuw hebben opgetrokken in een moerassig gebied langs de Kleine Dommel, is het kasteel in de afgelopen 650 jaar meerdere malen verwoest, herbouwd en verbouwd. Sinds 1870 is er echter weinig veranderd. De tuinen en bijgebouwen dateren rond deze tijd, evenals het interieur. In 1996 verkocht de gemeente voor het symbolische bedrag van 1 gulden het gehele complex aan Stichting Kasteel Geldrop. In april 2018 is Stichting samen met de Kinderboerderij en de vriendenstichting doorgegaan onder de nieuwe naam: Stichting Landgoed Kasteel Geldrop.


Bijgebouwen Kasteel Geldrop
Park en bijgebouwen van Kasteel Geldrop

Op het landgoed komen naast het kasteel diverse gebouwen voor zoals de Ruïne van de Donjon, koetshuis met paardenstal, een rentmeesterswoning, boerderij, landbouwschuur, orangerie, Victoriaanse kassen, een kinderboerderij, het waschhuis en een monumentaal generatorhuisje. Voor verdere info en activiteiten zie de website www.kasteelgeldrop.nl en ga vooral zelf kijken!